Produkterna för de lite yngre

TANDHYGIENISTEN SVARAR

Leg. Tandhygienist Anna-Karin Karlsson jobbar som tandhygienist på Tandläkarhuset Bromma. Här svarar hon på spännande frågor om hur man på bästa sätter förbereder sitt barn att gå till tandläkaren, hur man på bästa sättet tar hand om sina tänder samt frågeställningar kring en torr mun. Om du har någon fråga som ej besvaras här, mejla frågan till marketingse@trimb.com.

Barn och munvård

Generella råd är att försöka begränsa intagen per dag och det här med lördagsgodis är en väldigt bra sak. Försök även att begränsa intaget av sockerhaltiga drycker som läsk och saft och drick vatten istället. Vad gäller badrumsrutinen, så borsta barnet tänder 2 gånger om dagen där du som förälder borstar tills barnen är runt 12 år. Använd alltid en fluortandkräm och gärna en fluorskölj. Ett tips är också att ”dela upp” fluorkonsumtionen och använda fluorskölj efter middagen/mellis och sedan borsta tänderna med fluortandkräm innan sänggående.
Det kan vara bra att ta några steg bakåt och hålla dig i bakgrunden, t ex kan du stanna kvar i väntrummet. Om du som förälder gör det skapar det en känsla av att barnet inte behöver ditt beskydd där inne, dvs det är helt ofarligt. Om du är med i behandlingsrummet hjälp gärna tandläkaren att få igång en dialog med ditt barn och låt sedan tandläkaren ta över kontakten med ditt barn.
Absolut. Det bästa sättet för att förbereda barn till ett första besök är att i positiva ordalag förstärka det första mötet. Det kan man göra bland annat genom att samtala kring at räkna tänder som är ett av de första momenten som vi gör. Det är viktigt med vilket ordval du använder. Även om du som förälder själv finner ett obehag att gå till tandläkaren är det viktigt at inte föra detta över på ditt barn. Undvik fraser som att barnet ”inte ska vara rädd” eller att säga att ”det kommer inte göra ont” etc.
Min dotter är nu lite drygt 2 år och har fått 15 tänder. De som saknas är de 4 sista kindtänderna som ska komma vid den här tiden samt en av de andra tänderna i överkäken. Den som är nummer 2 på andra sidan finns alltså. Jag saknar själv ett par av de permanenta tänderna, men hade alla mjölktänder. Eftersom hon inte fått den tanden nu, kommer den överhuvudtaget att komma?
Eftersom du saknar permanenta tänder förstår jag din oro, det behöver dock inte betyda att din dotter saknar primära tänder (mjölkisar). Det kan ibland finnas samband mellan avsaknad av primärer och permanenta, men är ytterst ovanligt. Jag tror att mjölkisarna kommer om ett tag, men om de inte finns så skulle jag ändå avvakta någon form av behandling eftersom din dotter fortfarande är så liten och utvecklingen rättar till mycket. Jag tror som sagt att de kommer och din dotters tandläkare kommer att ta bilder för att se om anlag finns för de permanenta då du upplyser om att du saknar dessa och så får man helt enkelt ta det därifrån.
Jag har en dotter på två år och hon har dålig andedräkt. Vad ska vi göra?
Ofta beror den dåliga andedräkten av mjölkprodukter eller möjligen att barnet är förkylt, vilket i dessa tider innan sommaren har kommit är ganska vanligt. Se till att borsta tänderna ordentligt med fluortandkräm.
Vår dotter är nio år och flera permanenta tänder har alltså redan kommit. Hon har otroligt “trångt” i munnen och tänderna kommer “huller om buller”. Kan detta komma att rättas till av sig självt? Kommer hon behöva tandställning och i så fall, när är det lämpligt?
En ganska vanlig fråga som jag möter ofta. Eftersom er dotter är mitt i växelbettet är det svårt att sia om hur det kommer att se ut, men det kommer en tillväxtspurt snart och det kommer att ge mer plats för hennes permanenta tänder. Dock tycker jag att om ni är oroliga ska ni kontakta er tandläkare så att den konstaterar att alla tänder kommer rätt osv.
Min son på åtta år har någon slags emaljstörning på tänderna av okänd anledning. Tänderna saknar emalj på vissa delar redan när de växer upp. Han använder fluortabletter och vi försöker vara extra noga med hans tänder. Han är nu stor nog att kunna hantera tandtråd, är det ok att använda för barn?
Beträffande barnets ålder och grundsjukdomen så anser jag att det inte är nödvändigt med tandtråd. Däremot är det av största vikt att använda fluor för att minska risken för karies då den naturliga skyddsbarriären i form av emalj är skadad. Sugtabletter eller allra helst sköljning med styrka för barn är det bästa man kan göra – och givetvis så lite socker som möjligt.
Var nyligen på kontroll med min 9-åriga son som tyvärr har en del början till hål. Tandläkaren rekommenderade att han skulle börja ta fluor. Gick till apoteket och såg att det fanns både tabletter, skölj och tuggummi och dessutom i olika fabrikat. Vilket är bäst och vad ska jag välja? Tacksam för hjälp att reda ut begreppen.
Sköljning är alltid bäst för då vet man att det kommer dit det ska. Sugtabletter är goda och kanske roligare att administrera men det viktiga är att det kommer ett fluortillskott dagligen i form av tandkräm, minst 2 ggr/dag, och eventuellt ett tillskott av exempelvis sköljning.
Vi får helt enkelt inte till tandborstrutinen med vår tvååriga son trots att vi försökt på alla sätt och vis, med belöningar, att låta honom prova själv först, att han får borsta tänderna på oss, att vi gör det tillsammans hela familjen, att vi försöker lirka och “avleda” uppmärksamheten till något kul så att han inte lägger så mycket fokus på själva tandborstningen etc, etc. Men INGENTING funkar och nu börjar jag bli orolig för att hans små tänder ska lida av detta. Hur kan vi komma tillrätta med detta och slippa det “trauma” denna dagliga rutin nu innebär? Alla tips mottages tacksamt!
Detta problem får alla föräldrar förr eller senare och dilemmat är att man inte vill göra illa sin lilla pilt, men tyvärr det finns inga direkta genvägar. Det viktiga är att man bygger rutiner kring det hela och att inte låta som i ditt fall gossen “vinna”. Jag tycker att du verkar vara inne på rätt linje med att lirka, avleda osv. Det är bara att fortsätta så kommer det att funka. Fasta rutiner är lösningen, exempelvis efter bad, innan sänggång eller annat som passar er.
Vår son som nyss har fyllt 1 år gnisslar tänder jättemycket. Han fick två tänder i underkäken när han var cirka 10 månader och två tänder i överkäken kom för ett par veckor sedan, när han var drygt 11 månader. Han gnisslar tänderna och biter ihop käken så hårt att det hörs ordentligt, dagtid! Han sover i eget rum, så vi har inte hört om han gnisslar tänderna även på natten. I övrigt är han en välmående kille som växer och utvecklas normalt. Kan hans dagliga gnisslingar vara skadliga? Kan vi hjälpa honom att slappna av i käkarna? Beror det på att hans tänder fortfarande är så pass nya och kliar? Tacksam för svar.
Tack för din fråga. Du behöver inte oroa dig. Under tiden som barns tänder utvecklas är det inte ovanligt att de “gnisslar”. Detta sker för att tänderna fysiologiskt skall hamna “på rätt plats” och anpassas till bettet. Detta kan återkomma när barnet senare byter mjölktänder till permanenta tänder av samma skäl. Fortsätter problematiken i vuxen ålder kan det eventuellt vara aktuellt med en bettskena.
Flux FAQ

Ge tänderna vad de tål

Rädda dina tänder genom att ta fast de elaka tandtrollen. Men var försiktig så att du inte träffar den nyttiga flaskan.

Lyssna på musik när du fluxar

Fluxa, lyssna och kanske dansa till din favoritlåt. Välj rock, hip hop, barn eller schlager. Välj den tysta om du bara vill hålla koll på att du fluxar i en minut.

Här kan du köpa Flux

Flux finns att köpa på apotek, i matbutiker och hos många tandvårdskliniker. Sortimentet varierar beroende av inköpsställe. Klicka på det inköpsställe som passar dig.

Apotek

 • Apohem.se
 • Apotea.se
 • Kronans Apotek
 • Hjärtats Apotek
 • Apoteket
 • Apoteksgruppen
 • LloydsApotek
 • Meds

Dagligvaruhandeln

 • City Gross
 • Coop
 • Hemköp
 • ICA
 • Tempo
 • Willys