Frågor om munvård

Tandläkare Perry Karlsson svarar på frågor om munvård

Leg. tandläkare Perry Karlsson driver två moderna kliniker i Stockholm. Han är ägare till Tandläkarhuset i Bromma samt till en klinik på Sveavägen 13-15 i Stockholm. Tandläkarhuset i Bromma har en bred och djup kompetens bland annat inom allmän- och barntandvård, estetisk tandvård, snarkutredningar och implantatbehandlingar.

Om du har någon fråga om munvård som du inte finner svar på nedan, mejla frågan till fluxfluor@actavis.se

 

Frågor & svar


Vår son gnisslar tänder+

Vår son som nyss har fyllt 1 år gnisslar tänder jättemycket. Han fick två tänder i underkäken när han var cirka 10 månader och två tänder i överkäken kom för ett par veckor sedan, när han var drygt 11 månader. Han gnisslar tänderna och biter ihop käken så hårt att det hörs ordentligt, dagtid! Han sover i eget rum, så vi har inte hört om han gnisslar tänderna även på natten. I övrigt är han en välmående kille som växer och utvecklas normalt. Kan hans dagliga gnisslingar vara skadliga? Kan vi hjälpa honom att slappna av i käkarna? Beror det på att hans tänder fortfarande är så pass nya och kliar? Tacksam för svar.


Tack för din fråga. Du behöver inte oroa dig. Under tiden som barns tänder utvecklas är det inte ovanligt att de "gnisslar". Detta sker för att tänderna fysiologiskt skall hamna "på rätt plats" och anpassas till bettet. Detta kan återkomma när barnet senare byter mjölktänder till permanenta tänder av samma skäl. Fortsätter problematiken i vuxen ålder kan det eventuellt vara aktuellt med en bettskena.


Mjölk+

Vi borstar tänderna två gånger om dagen på vår treåriga son, men han vill ofta ha mjölk att dricka när han gått och lagt sig. Hur skadligt är det för tänderna?


Mjölksocker kan vara skadligt för tänderna, men allt beror ju på frekvens och mängd. Jag skulle dock sträva efter att byta till vanligt vatten.


Borstningstid+

Vi är noga med att borsta tänderna 2ggr/dag på vår 3-åring, men det blir bara cirka 20-30 sekunder per gång. Hur viktigt är det att borsta längre varje gång?


Det beror givetvis på om man kommer åt alla tänder på den tiden, men det låter lite kort. Kanske 1 minut är lämpligt att sträva efter i alla fall.


Saknas tänder?+

Jag har en son som är 1,5 år och hittills har tänderna kommit som de ska. Jag själv saknar 7 permanenta tänder (flera i min familj saknar också tänder) och jag undrar hur stor risk du tror det är att min son saknar tänder? (Sonens far har alla tänder.) När bör man kolla upp detta (röntga)? Jag transplanterade visdomständer runt om i munnen, är det något man gör nu med eller gör man på något annat sätt nuförtiden ifall det skulle bli aktuellt för min sons del?


Det finns en stor ärftlighet i detta men inte så att vi med säkerhet kan säga att din son kommer att sakna anlag, vilket lätt kan kontrolleras med röntgen. Man kan inte göra något nu utan får vänta och se. Idag använder man sig av inplantat i första hand som ersättning om möjlighet bjuds. Transplantera visdomständer är mer ovanligt och ett sätt är att om han har alla mjölktänder spara dem så länge som möjligt.


Munskölj +

Det är ju ofta reklam på tv för olika munsköljpreparat och de framställs som viktiga och effektiva bakteriedödare. Jag undrar vad du som tandläkare rekommenderar? Är det inte så att dessa medel även tar död på de bra bakterierna. Kan de rekommenderas eller gör de mer skada än nytta?


Jag anser att man inte skall använda bakteriedödande medel hela tiden som munsköljning, utan använda det upp till 1-2 veckor per månad. Anledningen är precis som du skriver att det tar död på de bra bakterierna och kan leda till svampinfektioner. Flux Junior är inte bakteriedödande utan stärker tänderna med fluor.


Svårt att borsta tänderna på vår tvååring+

Vi får helt enkelt inte till tandborstrutinen med vår tvååriga son trots att vi försökt på alla sätt och vis, med belöningar, att låta honom prova själv först, att han får borsta tänderna på oss, att vi gör det tillsammans hela familjen, att vi försöker lirka och "avleda" uppmärksamheten till något kul så att han inte lägger så mycket fokus på själva tandborstningen etc, etc. Men INGENTING funkar och nu börjar jag bli orolig för att hans små tänder ska lida av detta. Hur kan vi komma tillrätta med detta och slippa det "trauma" denna dagliga rutin nu innebär? Alla tips mottages tacksamt!


Detta problem får alla föräldrar förr eller senare och dilemmat är att man inte vill göra illa sin lilla pilt, men tyvärr det finns inga direkta genvägar. Det viktiga är att man bygger rutiner kring det hela och att inte låta som i ditt fall gossen "vinna". Jag tycker att du verkar vara inne på rätt linje med att lirka, avleda osv. Det är bara att fortsätta så kommer det att funka. Fasta rutiner är lösningen, exempelvis efter bad, innan sänggång eller annat som passar er.


Gnissla tänder+

Min son på 2,5 år gnisslar tänder på natten något fruktansvärt. Det liksom "smäller" och låter så högt så att jag emellanåt vaknar av ljudet. Jag undrar om det kan leda till problem senare och om det finns något man kan göra?


Det är oftast helt naturligt fenomen eftersom barnet växer och "ställer in” överkäken mot underkäken så att de passar mot varandra. Detta ökar oftast igen när barnet byter tänder och då av samma skäl, i 6-15 års ålder. Senare i livet när man är färdigväxt kan bettskena vara en produkt att använda sig av som skydd för att inte bita sönder sina tänder.


Tandkräm+

Har en ettåring med små risgryn. Borstar för närvarande bara med vatten och mjuk borste. När ska man börja med tandkräm?


Tandkräm kan man börja med när som helst, man ska bara vara noggrann med hur mycket man tar. Jag brukar rekommendera en "ärtas" storlek. Vuxen- eller barntandkräm tycker jag inte spelar någon roll utan det viktiga är att barnet gillar smaken. Så nu kära föräldrar är det bara att testa er fram. Tandkräm med fluor tycker jag absolut att man ska ha.


EDS och tänder+

Är det något speciellt man bör tänka på hos barn som har Ehlers Danlos Syndrom när det gäller tandvård? Är emaljen sämre, har de lättare att få hål i tänderna osv?


Generellt finns inga klara regler hur denna bindvävssjukdom som kan påverka leder och kärl ska behandlas hos tandläkare. Mitt råd är att kontakta riksförbundet för EDS så att man kommer till en tandläkare med erfarenhet av behandling EDS-patienter.


Gulnad framtand samt svarta fläckar på tänderna+

Min tvååring ramlade framlänges i hårt golv vid 6 månaders ålder och slog i ansiktet och munnen. Nu har hans ena framtand blivit gulnad. Kan det bero på fallet? Är den på väg att "dö"? Sedan har han även små svarta fläckar på några tänder (både ut- och insida). Han dricker välling på natten - kan det vara orsak till fläckarna? Han är hängiven sin napp som vi försöker trappa ner på nu. Vi har varit hos tandläkare i höstas som sa att det inte går att göra något åt fläckarna men att det var inte karies. Vi ska på ordinarie kontroll i höst. Vad beror fläckarna på och tycker du att vi behöver kolla tidigare än i höst?


Ja det beror troligen på fallet, kontakta tandläkare för kontroll. Fläckarna är säkert någon form av missfärgning av emaljen och eftersom tandläkare kikat så tror jag det inte är någon fara. Tänk också på att det är mjölktänder. Jag tycker inte ni behöver kolla just det, men dock framtanden.


Tandkött+

Det blöder jättemycket från mitt tandkött varje gång jag borstar tänderna, vad ska jag göra?


Blödning är oftast beroende av att man inte har skött sitt tandtrådande eller mellanrumsrengöring på ett korrekt sätt. Blödningen är beroende av mängden bakterier och tandsten i munhålan och det tas allra bäst bort med mekanisk rengöring. Det är därför vi tandläkare tjatar om tandtråd osv. Gravida ska om möjligt vara ännu mer noggranna eftersom hormonomställningen gör att slemhinnan blir känsligare vilket kan sträcka sig en bra bit in i amningen. Så vad rekommenderar tandläkaren då? Jo, mellanrumsrengöring varje dag så klart!


Ilande rotfylld tand+

Jag har en tand som är rotfylld sedan ca 12 år tillbaka och som har börjat ila till och från. Vad måste man göra åt det?


Ilande tänder är tecken på att tanden lever vilket inte är fallet om tanden är rotfylld. Det kan vara "grannen" du känner av. Råder dig att gå till tandläkaren.


Dra ut eller laga visdomständer som vuxen?+

Har början till karies på höger nederkäkens visdomstand. Har hört att efter 25 års ålder kan det vara besvärligt att dra visdomständer då de efter den åldern sitter hårt i käkbenet. Går det oftast att "laga" sådana kariesangrepp om man går på regelbundna besök hos sin tandläkare för kontroll, eller måste man oftast dra ut dem? Om man drar dem, stämmer det att det oftast då är problematiskt och hur lång tid/vilken procedur brukar det vara?


Om visdomstanden går att laga och om den sitter bra tycker jag att man ska laga den. Är olyckan framme och den måste elimineras kan den, om det är i underkäken, besvära efter uttagning upp till 14 dagar, men de flesta får lite ont någon dag efter.


Bleka plastinlägg+

Jag har sedan flera år "plastinlägg" för att dölja ett stort mellanrum mellan framtänderna. Nu undrar jag vad som händer om jag bleker mina tänder? Kommer plasten att blekas på samma sätt som tänderna eller behåller den sin ursprungliga färg? Mina tänder ser nästan lite genomskinliga ut. Har hört att tandläkarna inte gärna bleker sådana tänder, stämmer det?


Plasten bleks inte och behöver troligen göras om. Ja genomskinliga tänder kan ge ett gråare intryck efter blekning och då har man ju skjutit över målet.


Titanskruvar+

Jag har två titanskruvar (Brånemark system) i munnen och undrar över hur länge de håller. Häromdagen sa en bekant att hon fått informationen att de bara håller tio-tolv år. Mina har suttit i snart femton. Annan fråga: om jag saknar sex permanenta tänder, hur stor är risken att mina barn ärver detta fenomen, att sakna tänder?


Titanskruvar kan sitta hela livet och om dina ser bra ut nu tror jag att de kommer göra det. Beträffande ärftligheten så är den påtaglig vid vad vi säger aplasier (avsaknad av tänder). Eftersom jag inte vet grunden för dina aplasier så kan jag inte uttala mig om prevalensen (förekomsten).


Erosionsskador+

Jag har fått erosionsskador på mina tänder, framtänderna är extra utsatta. Jag mår dåligt över detta och enligt tandläkaren så kan man sätta porslinsskal på tänderna. Är det smärtsamt? Är det jättedyrt? Håller det hela livet eller måste man byta ut det efter ett antal år?


Porslinsfasader/skalkronor är ett fantastiskt sätt att ersätta förlorad tandsubstans på ett lindrigt sätt för tanden. Man måste helt enkelt inte borra bort så mycket. Att laga med skalkronor kan göra ont och kan behöva bedövas. Tekniken är svår och kräver rätt handlag från både tandläkare och tandtekniker varför den ofta blir dyrare än med "vanliga" kronor.


Vad ska min 9-åring använda för fluor?+

Var nyligen på kontroll med min 9-åriga son som tyvärr har en del början till hål. Tandläkaren rekommenderade att han skulle börja ta fluor. Gick till apoteket och såg att det fanns både tabletter, skölj och tuggummi och dessutom i olika fabrikat. Vilket är bäst och vad ska jag välja? Tacksam för hjälp att reda ut begreppen.


Sköljning är alltid bäst för då vet man att det kommer dit det ska. Sugtabletter är goda och kanske roligare att administrera men det viktiga är att det kommer ett fluortillskott dagligen i form av tandkräm, minst 2 ggr/dag, och eventuellt ett tillskott av exempelvis sköljning.


Tandställning som vuxen?+

Jag undrar om man kan ha tandställning som vuxen? Jag tycker själv att jag har ett stort överbett som inte är snyggt, är snart 34 år. Vad kostar det och hur gör man?


Tandreglering kan utföras när som helst i livet, bäst är att kontakta din tandläkare och be om en konsultation hos någon tandreglerare. Kostnaden går inte att sia om utan att se dig.


Tandtråd till barn?+

Min son på åtta år har någon slags emaljstörning på tänderna av okänd anledning. Tänderna saknar emalj på vissa delar redan när de växer upp. Han använder fluortabletter och vi försöker vara extra noga med hans tänder. Han är nu stor nog att kunna hantera tandtråd, är det ok att använda för barn?


Beträffande barnets ålder och grundsjukdomen så anser jag att det inte är nödvändigt med tandtråd. Däremot är det av största vikt att använda fluor för att minska risken för karies då den naturliga skyddsbarriären i form av emalj är skadad. Sugtabletter eller allra helst sköljning med styrka för barn är det bästa man kan göra - och givetvis så lite socker som möjligt.


Permanenta tänder huller om buller+

Vår dotter är nio år och flera permanenta tänder har alltså redan kommit. Hon har otroligt "trångt" i munnen och tänderna kommer "huller om buller". Kan detta komma att rättas till av sig självt? Kommer hon behöva tandställning och i så fall, när är det lämpligt?


En ganska vanlig fråga som jag möter ofta. Eftersom er dotter är mitt i växelbettet är det svårt att sia om hur det kommer att se ut, men det kommer en tillväxtspurt snart och det kommer att ge mer plats för hennes permanenta tänder. Dock tycker jag att om ni är oroliga ska ni kontakta er tandläkare så att den konstaterar att alla tänder kommer rätt osv.


Dålig andedräkt+

Jag har en dotter på två år och hon har dålig andedräkt. Vad ska vi göra?


Ofta beror den dåliga andedräkten av mjölkprodukter eller möjligen att barnet är förkylt, vilket i dessa tider innan sommaren har kommit är ganska vanligt. Se till att borsta tänderna ordentligt med fluortandkräm.


När kommer tanden?+

Min dotter är nu lite drygt 2 år och har fått 15 tänder. De som saknas är de 4 sista kindtänderna som ska komma vid den här tiden samt en av de andra tänderna i överkäken. Den som är nummer 2 på andra sidan finns alltså. Jag saknar själv ett par av de permanenta tänderna, men hade alla mjölktänder. Eftersom hon inte fått den tanden nu, kommer den överhuvudtaget att komma?


Eftersom du saknar permanenta tänder förstår jag din oro, det behöver dock inte betyda att din dotter saknar primära tänder (mjölkisar). Det kan ibland finnas samband mellan avsaknad av primärer och permanenta, men är ytterst ovanligt. Jag tror att mjölkisarna kommer om ett tag, men om de inte finns så skulle jag ändå avvakta någon form av behandling eftersom din dotter fortfarande är så liten och utvecklingen rättar till mycket. Jag tror som sagt att de kommer och din dotters tandläkare kommer att ta bilder för att se om anlag finns för de permanenta då du upplyser om att du saknar dessa och så får man helt enkelt ta det därifrån.