5 vanliga missar när du borstar tänderna

Att borsta tänderna går ofta av bara farten, vi har ju gjort det så många gånger förr. Men gör du verkligen på rätt sätt? Här är fem vanliga missar du lätt kan undvika.

Rena och plackria tänder är inget du fixar med slarv och oregelbunden borstning. Två gånger om dagen och helst två minuter per gång, är ett bra riktmärke. Men att borsta rätt är viktigare än hur länge du håller på.

1. Fel tandkräm, fel borste och fel teknik?

Många borstar hårdare än nödvändigt i tron om att det blir renare. Istället kan både tandkött och emalj skadas. Är du osäker på vilken teknik med borsten som gäller – rådfråga din tandläkare. Använd en tandkräm som innehåller fluor och välj en tandborste med ett litet huvud så du kommer åt överallt. En eltandborste är ett bra alternativ.

2. Sköljer ur munnen efter borstning

Många väljer att gurgla ur munnen med vatten efter borstningen. När du gör det riskerar tandkrämens fluoreffekt att försvinna. Sila istället lite vatten mellan tänderna när du borstat klart.

3. Samma tandborste för länge

En spretig och nött tandborste gör jobbet sämre. Byt tandborste eller borsthuvudet på eltandborsten när den börjar se sliten ut, minst var tredje månad.

4. Ibland orkar du bara inte

Visst finns det morgnar eller kvällar där varken tid eller ork finns och det blir lätt att tandborstningen faller mellan stolarna. Men visste du att det skadliga placket som lägger sig på dina tänder när du inte rengör dem, bara behöver 24 timmar för att bildas? Varje borstning räknas!

5. Smutsig tandborste

Sköljer du inte din tandborste noga efter varje användning riskerar bakterier och annat som du borstat bort tidigare stanna kvar och istället kan de återintroduceras till munnen när dags att borsta igen. Skölj tandborsten noga!

Ibland räcker inte enbart borsten och fluortandkrämen till för att undvika plack och karies. Flux fluorskölj förebygger karies genom att stärka tandemaljen och blottlagda rotytor och gör också så att befintliga kariesangrepp utvecklas långsammare eller kan stanna upp helt. Skölj 1-2 gånger per dag, gärna efter tandborstning så att du får in en god rutin.

Läs mer om Flux och fluor här!

 

Barnens favoriter

I Flux Junior-familjen finns fluorskölj i olika smaker, tandkräm och tuggummi.

Flux Junior Fluorskölj har en anpassad fluorkoncentration för barn, 0,05% NaF, och ger starka tänder och motverkar hål i tänderna. Barnen själva har varit med och tyckt till om smakerna och finns i tre goda smaker, Fruit Mint, Jordgubb och Hallon. Flux Junior rekommenderas för barn 6-12 år. Produkten bär Tandläkarförbundets rekommendationssymbol och är utvecklad i nära samarbete med svenska tandläkare. Flux Junior Tuggummi är ett sockerfritt tuggummi med härlig smak av jordgubb. Innehåller t.ex. xylitol och C-vitamin. Flux Junior Tandkräm är fluortandkräm för barn 0-6 år.

Tips! Flux Junior produkterna är perfekta att lägga i godispåsen på barnkalaset.


Först har vi Chewie. Han borde inte komma först, eftersom han är som en efterrätt. Men han är en sån där väldans god efterrätt och därför kommer han först. Visserligen är han också ganska seg men jag gillar honom! Det är hans sega kletiga egenskaper som gör honom till en superhjälte som kan bekämpa tandtrollen.

Sen vill jag berätta för dig om Straw. Hon far runt och är precis överallt, hela tiden. Det låter helt omöjligt men hon är helt omöjlig, på ett bra sätt. Med Straw händer det alltid roliga, knasiga saker. En gång, var hon ganska farlig. Men jag var aldrig rädd. Med Straw är du trygg, det bara är så. Straw kan spruta ner tandtrollen med fluor.

Sist har vi Big Bling. Hon är liten men ganska kaxig, på ett charmigt sätt. Ja du vet, så där så man inte kan bli irriterad, fast hon bara är för mycket. Big Bling går alltid omkring med ett stort smile i hela ansiktet och tycker att allt är toppen. Och då blir det så också. Jag vet inte hur hon gör. Hennes leende bländar tandtrollen så de förtvinar.


Serietidning & pyssel

Visste du att Fluxhjältarna har en egen serie- och pysseltidning? Pyssla och läs om hur de bekämpar tandtrollen! Vilka tror du vinner?


Ta tiden när du fluxar

Fluxa, lyssna och kanske dansa till din favoritfluxlåt. Välj rock, barn, hip hop, eller schlager. Välj den tysta om du bara vill hålla koll på att du fluxar i en minut.

01:00:0