5 tips för starka barntänder

Att lära sitt barn ta hand om sina tänder är att lägga grunden för en livslång god munhälsa. Vad kan vara bättre än att ge det till sitt barn? Här kan du läsa om fem enkla steg som leder till starka barntänder, utan karies.

Läs mer om Flux och fluor här.

1. Börja borsta tidigt

När de allra första små gaddarna dyker upp – börja borsta! De är nämligen extra känsliga för karies. Köp en liten barntandborste som barnet får tugga på och bekanta sig med. Om den inte tas emot med hejarop kan du istället sätta lite fluortandkräm på fingret och gnugga försiktigt över tänderna. Flux Junior Tandkräm är en fluortandkräm anpassad för just barn mellan 0-6 år.

2. Minimera socker och småätande

Försök att minimera sockerintaget och småätandet. Varje gång ditt barn äter eller dricker något som innehåller socker bildas en syra av tandytans bakterier som kan orsaka hål i tänderna. Genom att inte småäta låter vi tänderna vila mellan syreangreppen. Håll godisätandet till en dag i veckan och undvik sötade drycker såsom juice och läsk. Vatten är den bästa törstsläckaren!

3. Använd fluortandkräm

Fluor är något som finns naturligt i jordskorpan och grundvattnet. Det hjälper bland annat till att stärka tandemaljen, bromsa utvecklingen av befintliga kariesangrepp och kan faktiskt helt läka ut påbörjan på nya.

4. Hjälp till med borstandet

Först vid 10-12 års ålder börjar barns finmotorik bli så pass bra att de kommer åt alla ställen på egen hand. Viktigt att tänka på är också att barn inte främst gör som vuxna säger – utan som vuxna gör. Gör tandborstningen till en gemensam aktivitet! Kanske kan ni borsta på varandra?

5. Addera fluorskölj

Från och med att barnet är ca 6 år kan du lägga till ett fluorskölj i tandborstningsrutinen. Ett fluorskölj hjälper till att göra rent där tandborsten inte kommer åt. Detta är särskilt viktigt om ditt barn har en förhöjd kariesrisk som kan ha orsakats av ytliga kariesangrepp, medicinska skäl, tandställning eller småätande. Ett tips på ett bra fluorskölj är Flux Junior Fluorskölj som finns i tre goda smaker.

Så blir tandborstningen lite roligare. Ladda ner Flux-appen här.

Och sist men inte minst, du har väl berättat för ditt barn om De oslagbara fluxarna? Ladda ner vår Flux-app så att ni tillsammans kan lära känna Chewie, Straw och Big Bling som kämpar dag och natt för att besegra all världens tandtroll. Sök på ”Har du fluxat idag?”

 

Barnens favoriter

I Flux Junior-familjen finns fluorskölj i olika smaker, tandkräm och tuggummi.

Flux Junior Fluorskölj har en anpassad fluorkoncentration för barn, 0,05% NaF, och ger starka tänder och motverkar hål i tänderna. Barnen själva har varit med och tyckt till om smakerna och finns i tre goda smaker, Fruit Mint, Jordgubb och Hallon. Flux Junior rekommenderas för barn 6-12 år. Produkten bär Tandläkarförbundets rekommendationssymbol och är utvecklad i nära samarbete med svenska tandläkare. Flux Junior Tuggummi är ett sockerfritt tuggummi med härlig smak av jordgubb. Innehåller t.ex. xylitol och C-vitamin. Flux Junior Tandkräm är fluortandkräm för barn 0-6 år.

Tips! Flux Junior produkterna är perfekta att lägga i godispåsen på barnkalaset.


Först har vi Chewie. Han borde inte komma först, eftersom han är som en efterrätt. Men han är en sån där väldans god efterrätt och därför kommer han först. Visserligen är han också ganska seg men jag gillar honom! Det är hans sega kletiga egenskaper som gör honom till en superhjälte som kan bekämpa tandtrollen.

Sen vill jag berätta för dig om Straw. Hon far runt och är precis överallt, hela tiden. Det låter helt omöjligt men hon är helt omöjlig, på ett bra sätt. Med Straw händer det alltid roliga, knasiga saker. En gång, var hon ganska farlig. Men jag var aldrig rädd. Med Straw är du trygg, det bara är så. Straw kan spruta ner tandtrollen med fluor.

Sist har vi Big Bling. Hon är liten men ganska kaxig, på ett charmigt sätt. Ja du vet, så där så man inte kan bli irriterad, fast hon bara är för mycket. Big Bling går alltid omkring med ett stort smile i hela ansiktet och tycker att allt är toppen. Och då blir det så också. Jag vet inte hur hon gör. Hennes leende bländar tandtrollen så de förtvinar.


Serietidning & pyssel

Visste du att Fluxhjältarna har en egen serie- och pysseltidning? Pyssla och läs om hur de bekämpar tandtrollen! Vilka tror du vinner?


Ta tiden när du fluxar

Fluxa, lyssna och kanske dansa till din favoritfluxlåt. Välj rock, barn, hip hop, eller schlager. Välj den tysta om du bara vill hålla koll på att du fluxar i en minut.

01:00:0