Barn pratar om tandfen: ”Hon pysslar med tänderna”

Att tappa sin första tand är stort. Behöver du lite bra stoff till din berättelse om den mystiska tandfen? Ta del av vår expertpanels tankar om den mystiska varelsen, och samtidigt få lite smarta tips för hur du ska rå om barnens tänder.

Det kan vara nog så spännande att tappa sin första tand. För många sker det i sexårsåldern, och att då lägga tanden under kudden eller i ett glas med vatten för att på morgonen hitta en peng, kan göra det ännu mer spännande. Från början var det musen som hämtade de tappade mjölktänderna och i gengäld fick man lika starka tänder som en gnagare. Men någonstans under 1900-talet började det istället pratas om tandfen. Lika mytisk som hon är mystisk, för vem är egentligen tandfen? Och vad gör hon med tänderna? Vi frågade vår fantasifulla expertpanel.

Filip, 6 år

– Tandfen har en jättestor hög med pengar i sitt hus uppe i rymden. Det är minst 20 000 kronor. De tar hon med sig och lägger under kudden istället för tanden. Hon flyger dit med vingarna. Jag tror att hon är rosa.

Cornelia, 5 år

– Jag tror att tandfen tar med sig tanden och pysslar med den. Om man tappar bort tanden och inte kan lägga den i ett glas eller under kudden så får man ingen peng!

Owen, 6 år

– När man har tappat en tand lägger man den under kudden och då förvandlar tandfen den till en peng. Tandfen har en magisk skärm där hon kan se vart hon ska åka.

Julia, 5 år

– Om fönstret är öppet flyger tandfen in där men hon kan också bli osynlig och flyga in genom väggen. När ett barn tappar en tand tjuter det ett larm i hennes hus och så står adressen där och sedan får hon titta på en karta.

Fem tips för starka tänder.

Mjölktänder eller nya permanenta tänder. Oavsett gäller det att ta hand om dem på bästa sätt. För att försöka förhindra karies, följ tandhygienisten råd.

  • Börja borsta så fort de första tänderna kommer upp, de är nämligen extra känsliga för karies.
  • Borsta med fluortandkräm två gånger per dag. Barn behöver hjälp att borsta upp till 10-årsåldern för att komma åt överallt.
  • Hjälp barnet att undvika småätande och begränsa sockerintaget från exempelvis juice och yoghurt. Tre mål mat om dagen och två mellanmål är det bästa, drick vatten mellan måltiderna och ät bara godis en gång i veckan.
  • Från ungefär 6-års ålder kan du addera fluorskölj i tandborstningsrutinen. Ett fluorskölj hjälper till att göra rent där tandborsten inte kommer åt.
  • Svårt att få till tandbortsningen? Gör det lite roligare genom att ladda ner vår Flux-app och lär känna De oslagbara Fluxarna. Sök på ”Har du fluxat idag?”.

Barnens favoriter

I Flux Junior-familjen finns fluorskölj i olika smaker, tandkräm och tuggummi.

Flux Junior Fluorskölj har en anpassad fluorkoncentration för barn, 0,05% NaF, och ger starka tänder och motverkar hål i tänderna. Barnen själva har varit med och tyckt till om smakerna och finns i tre goda smaker, Fruit Mint, Jordgubb och Hallon. Flux Junior rekommenderas för barn 6-12 år. Produkten bär Tandläkarförbundets rekommendationssymbol och är utvecklad i nära samarbete med svenska tandläkare. Flux Junior Tuggummi är ett sockerfritt tuggummi med härlig smak av jordgubb. Innehåller t.ex. xylitol och C-vitamin. Flux Junior Tandkräm är fluortandkräm för barn 0-6 år.

Tips! Flux Junior produkterna är perfekta att lägga i godispåsen på barnkalaset.


Först har vi Chewie. Han borde inte komma först, eftersom han är som en efterrätt. Men han är en sån där väldans god efterrätt och därför kommer han först. Visserligen är han också ganska seg men jag gillar honom! Det är hans sega kletiga egenskaper som gör honom till en superhjälte som kan bekämpa tandtrollen.

Sen vill jag berätta för dig om Straw. Hon far runt och är precis överallt, hela tiden. Det låter helt omöjligt men hon är helt omöjlig, på ett bra sätt. Med Straw händer det alltid roliga, knasiga saker. En gång, var hon ganska farlig. Men jag var aldrig rädd. Med Straw är du trygg, det bara är så. Straw kan spruta ner tandtrollen med fluor.

Sist har vi Big Bling. Hon är liten men ganska kaxig, på ett charmigt sätt. Ja du vet, så där så man inte kan bli irriterad, fast hon bara är för mycket. Big Bling går alltid omkring med ett stort smile i hela ansiktet och tycker att allt är toppen. Och då blir det så också. Jag vet inte hur hon gör. Hennes leende bländar tandtrollen så de förtvinar.


Serietidning & pyssel

Visste du att Fluxhjältarna har en egen serie- och pysseltidning? Pyssla och läs om hur de bekämpar tandtrollen! Vilka tror du vinner?


Ta tiden när du fluxar

Fluxa, lyssna och kanske dansa till din favoritfluxlåt. Välj rock, barn, hip hop, eller schlager. Välj den tysta om du bara vill hålla koll på att du fluxar i en minut.

01:00:0